ICO چیست؟

ico

آیا تابحال به سایت kickstarter رفته‌اید؟

این سایت برای کاربران خود این امکان رو فراهم می نماید که ایده های استارتاپی خود را همراه با ویژگی هایی مانند ریسک های احتمالی, زمان و سرمایه مورد نیاز برای انجام پروژه و …، را ثبت نمایند. در طرف مقابل، کاربران دیگر می توانند ایده ها را خوانده و در صورت تمایل می توانند در پروژه سرمایه گذاری نمایند. به این نوع سرمایه گذاری crowdfunding گفته می شود.

 

حال ICO چیست و چگونه کار می کند؟

این واژه مخفف Initial Coin Offerings می باشد و یک نوع روش جذب سرمایه است. در این روش تیمی که می خواهد برای پروژه‌اش سرمایه جذب نماید, یک whitepaper ارایه می دهد که در آن مشخصات فنی و ریسک های احتمالی پروژه نوشته شده است. همچنین، تیم پروژه یک کوین ایجاد می نماید تا افرادی که قصد شرکت در پروژه را دارند با خرید این کوین در پروژه سرمایه گذاری نمایند. افراد سرمایه گذار در ازای پرداخت بیت کوین (و یا ارز های دیگر) توکن های این کوین را دریافت می نمایند.

افراد سرمایه گذار، در اصل سهامدار پروژه می باشند و در سود و زیان پروژه سهیم خواهند بود. این افراد می توانند پس از آنکه توکن‌های این ICO در سایت های معامله دیجیتال کوین ها مانند bittrex،binance و …  قابل معامله شد، در صورت تمایل توکن هایی را که دریافت کرده‌اند را بفروش رسانند.

 

ریسک سرمایه گذاری در ICOها چیست؟

در بعضی ICOها قبل از انجام پروژه، تیم پروژه بعد از دریافت پول سرمایه گذاران، پروژه را بحال خود رها کرده و انجام نمی دهند.به عبارتی دیگر، از سرمایه گذاران کلاه برداری می نمایند.

 

یک سرمایه گذار باید چه ملاک هایی را در نظر داشته باشد تا در دام پروژه های کلاه برداری (scam) گرفتار نشود؟

🔹در ابتدا باید whitepaper پروژه را مطالعه نمود تا مشخص شود که آیا توضیحات ارایه شده در whitepaper از نظر منطقی و فنی قابل انجام می باشد یا خیر؟

🔹  افراد تیم پروژه را در اینترنت جستجو نمایید. صفحات github و linkedin  و … آنها را بررسی کنید و از اینکه افراد تیم پروژه  توانایی لازم برای انجام پروژه را دارند، اطمینان کسب نمایید.

🔹 Roadmap پروژه را مطالعه نمایید. پروژه های قابل اعتماد یک Roadmap نیز ارایه می دهند و در آن جزیات زمانی پروژه و جزیات مقدار سرمایه ای که قرار است برای قسمت های مختلف پروژه خرج شود را اعلام می نمایند.

 

آیا نکات بالا برای جلوگیری از گرفتار شدن در پروژه های scam کافی  می باشد؟

خیر، اما توسعه دهندگان اتریوم در حال ساختن پروتکلی برای اعتبار سنحی و ارزیابی ICO می باشند. این اعتبار سنجی، ICOها رو قانونمند تر و سازمان یافته تر می نماید.

طبق whitepaper ای که Vitalik Buterin (مخترع اتریوم) و Jason Teutsch در تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۷ ارایه داده‌اند(این white paper در لینک  قابل مطالعه می باشد), خریدار می تواند هر ICO را ارزیابی و تا پایان مهلت ICO، در صورت انصراف، پولی را که سرمایه گذاری کرده، برداشت نماید. در این پروتکل به این قابلیت interactive (تعاملی بودن) گفته می شود و به ICO که این پروتکل در آن پیاده سازی شده است  interactive coin offerings اطلاق می گردد.