قاتلین بلاک چین

امروز روز ۱۶ تیر که قیمت اتر ۴۵۰ دلاره من باید برای ارسال اتریوم با سرعت متوسط چیزی حدود ۱ دلار فی پرداخت کنم .

این فی در این چند روزه بخاطر شلوغی شبکه اتریوم بالا رفته و “gwi” اتریوم از ۳ به ۱۵۰ رسیده که دلیل اون مشکل همیشگی شبکه بلاکچین ینی مقیاس پذیری هست .

اتفاقات این چند روزه بخاطر یه اکسچنج که سیستم رای گیری عجیبی راه انداخته ایجاد شده و تقصیر اونم نیست تقصیر خود شبکس

اینجاس که جرقهایی به ذهن هممون میزنه

آیا بلاکچین اینقد کارامد هست که اگه کل مردم جهان استفاده کنن ازش جوابگو باشه و بتونه با فی کم و سرعت زیاد تراکنشهارو انجام بده ؟

همه می میدونیم که نه فعلا نتوانسته هرچند وعدهای لایتنینگ و شاردینگ اتریوم داده شده ولی ایت فناوریها کمی باعث به اصطلاح “sidechain” شدن این ارزها تبدیل میشه که البته این مختصر غیر متمرکز شدن هم پذیرفته نیست .

حالا علم دفاتر کل توزیع شده سه راه حل جلوی پای جوامع غیر متمرکز برای ایجاد ارزهای دیجیتالی سریع و با فی تراکنش پایین ینی بدون مشکل مقیاس پذیدی گذاشته که هر سه رو نام میبرم در زیر ؛

۱- #DAG

گراف جهت دار غیر مدور که به اصطلاح “DAG” نام گذاری شده و در ارز #IOTA به اون #TANGLE هم میگن الگویی هست که در اون یک ارز دیجیتالی برای انجام تراکنش نیاز به ماینینگ نداره و با تایید یک نفر شاهد که باید دو تراکنش قبل از خودش رو بهشون برای ثبت سفارش خودش تایید کنه و این باعث میشه این ارزها نیاز به ماینینگ و فی فی تراکنش نداشته باشند .

این سیستنم بسیار صلح جو هستش و در واقع خیلی به محیط زیست کمک میکنه و انرژی کمی مصرف میکنه و هر چه کاربران یا همون شاهدین بیشتر بشن طبیعتا مقیاس پذیری هم افزایش پیدا میکنه و سرعت تایید تراکنشها بیشتر میشه .

در مقابل این همه نکته خوب یه ضعف هم در ایوتا وجود داره که حمله ۳۴% هست .

همونطور که همتون میدونید در بیتکوین اگر یه نفر ۵۱ % قدرت محاسبه هش شبکرو در دست داشته باشه میتونه بهش آسیب بزنه و در ایوتا این مقدار ۳۴ % هستش .

این ضعف در روزهای اول اومدن آیوتا بسیار خطرناک بود واسه همین آیوتا موقتا متمرکز شد و گفت که تا روزی که قدرت شبکه اینقدر زیاد بشه که عملا هیچکس نتونه ۳۴ درصد قدرت شبکرو در دست بگیره iota متمرکز خواهند داشت و پس از اون غیر متمرکز میشند .

این و چند ضعف انتقادی دیگر بر ایوتا وارده که باید با افزایش تعداد کاربران دید که ایا این ضعفها درسته یا خیر .

هر چی که هست چون از بلاکچین کاراتره ارزهایی هستن که تمایل زیادی به حل مسئاله مقیاس پذیری بوسیلهDAG دارند .

اونها ابتدا بر بستر اتریوم ICO راه میندازن و بعد از اینکه شبکشون به حد کافی رشد کرد به پلتفرم DAG کوچ میکنن .

در حال حاصضر پروژهایی مثل فانتوم یا کونستالیته به قرار داد هوشمند در بستر دگ پرداختند و این زنگ خطری برای بلاکچینه

از جمله این پروژهای بزرگ #DAG میشه به #DAG , #FANTOM ,#BYTEBALL ,#IOTA , #travelfilex اشاره کرد .

۲- HASHGRAPH

هشگراف یه دفتر کل توزیع شده هست که تا الان بعنوان یه دفتر خصوصی شناخته میشده نه عمومی و جدیدا ادعا کرده عمومی هم‌میشه و با پروژه #hedrahashgraph وارد دنیای رمزارزها شده .

این شبکه از یک سیستم به اسم شایعه پراکنی برای انجام تراکنشها استفاده میکنه که در اون توزیع اطلاعات بصورت اتفافی پخش میشن و اطلاعات تراکنشها بین گرها اتفاقی منتشر میشن و اینجوری از شبکه مستقیم بلاکچین خبری نیست که در اون هر بلوک بر روی بلوک قبلی ایجاد میشه و در واقع یه نوع میانبر برای تراکنشها زده میشه

در نتیجه در این شبکه سرعت بالاتر میره و نیازی نیست اطلاعات بین تمام بلکها پخش بشه و با امکانی به اسم شایعه در شایعه اطلاعات بلوکهای قبلی به بعدیها منتقل میشه .

این سیستم دو عیب بزرگ داره .

اول این متن باز نیست و در واقع یه شرکت ثبت شده است که برای استفاده از تکنولوژیشون باید ازشون اجازه بگیرید و دوم اینکه این شبکه میگه در حال حاضر ۲۵ هزار تراکنش رو پوشش میده ولی خیلیها معتقدن در صورتی کاربران شبکه بالا بره این شبکه مث بیتکوین ناکارامد میشه و نمیتونه پاسخگو باشه .

۳-holochain

پروژه #holochain با ایجاد بلاکچینهای خصوصی برای هر شخص و ایجاد یک منبع هش به استفاده از این دفتر توزیع برای ایجاد هر پروژه ای بصورت غیر متمرکز کمک‌خواهد کرد .

شما میتونید شبکه بلاکچین خودتون رو بسازید و با استفاده از منابع هش تایید بشید و اَپ غیرمتمرکز خودتون رو بسازید پس از تاییدیه منابع هش بقیه هم میتونن در اون شرکت کنن .

مقیاس پذیری در این سیستم با ایجاد بلاکچینهای خصوصی حل شده هر چند پروژه هنوز اول راهه و کار زیاد داره .

در اون هر موبایل یک نود محسوب میشه و برای یک مثال خود سایت درج کرده که :

فرض کنید در تاکسی اوبر رانندگان رئیس و تشکیل دهنده شرکت باشند . این کاریه که ما میخوایم برای همه اپها انجام بدیم .

یجورایی اونو قاتل اتریوم باید نام گذاشت و باید صبر کرد تا پروژش توسعه پیدا کنه و شبکه اصلیش لانچ بشه .

این شبکهico هم داره که باآیکوهای اتریوم فرق داره و قانونمده ومشکلات قانونی نداره و اختصارا به اون “initial community offering” نام گذاشتند و فرقش با ico های اتر اینه که شبکه holochain یک تضمین برای سرمایه گذاران قرار میده و باعث میشه راه بر اسکمرها بسته بشه

از بین این سه شبکه که هر سه از بلاکچبن کارامد تر هستن من holo و dag رو بسیار میپسندم و بیشترین سرمایه گذاریمو درico به اونا اختصاص میدم .

حمید خادمی ۱۶ تیر ۹۷